Αλλάζουν όλα στη λειτουργία των σχολικών κυλικείων

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην διάταξη επιτρεπόμενα πως πώληση είδη στα
σχολεία είναι:
. Φρούτα -Λαχανικά · Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα με την εποχή
(π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ),
καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα. ·
. Αποξηραμένα φρούτα (π.χ.
βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης,
συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
· Φυσικός χυμός φρούτων ή και
λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντίνων. Δεν επιτρέπεται η
προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η
κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης
ανακυκλώσιμου υλικού.
.Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων –
καντίνων από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
· Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των
κυλικείων – καντίνων, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη
ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
· Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και
ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική
συσκευασία έως και 250ml.
- Γαλακτοκομικά · Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε
ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά). ·
Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
·
Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα
έως 200 γραμμάρια.
· Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων
φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη
ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς
και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
· Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά,
ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά
Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή
τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.
- Απλά
αρτοπαρασκευάσματα και αρτοσκευάσματα · Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης
πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό. · Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές
ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. · Φρυγανιές ολικής άλεσης
πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. · Κράκερς
ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες
προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3% Τράνς λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5% -
Απλά αρτοσκευάσματα · Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ. · Σταφιδόψωμο
σε ατομική μερίδα έως 60γρ. · Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα
έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές: Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
Tράνς λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5%.
Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας
λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές: Α)
Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Δεν
επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας Β) Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις
τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους.
Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας
Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.
· Πίτσα με τις παρακάτω
προδιαγραφές: Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι,
αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το
γλουταμινικό μονο-νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί,
τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση
σάλτσας και αλλαντικών.
- Σάντουιτς · Τα σάντουιτς / τοστ μπορούν να
παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να
είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας
αυθημερόν. · Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο
σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική
πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν
επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν η το πιροσκί.
Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να
περιέχει γλυκουρονικό νάτριο. · Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός
από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές: α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1%
β) Νάτριο έως 1% ·
Λαχανικά όλων των ειδών. · Ελιές χωρίς το κουκούτσι και
πάστα ελιάς. · Αβγό καλά βρασμένο. · Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η
προσθήκη ελαιολάδου · Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των
προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με
ταχίνι.
- Γλυκίσματα · Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ.(με
περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4% ). · Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50
γρ. · Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ. · Μέλι σε ατομική μερίδα. · Σοκολάτα
υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ. · Δεν επιτρέπεται η διάθεση
τσιχλών και καραμελών.
- Ξηροί καρποί · Στα κυλικεία των σχολείων
δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς
προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι
τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
- Υγρά τρόφιμα · Εμφιαλωμένο νερό. · Στα κυλικεία
των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα:
χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων
γλυκαντικών.
· Καφές μόνο για το προσωπικό. · Δεν επιτρέπεται η διάθεση
αναψυκτικών. Ακόμη επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά
ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
και του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.
Τέλος, δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων
διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και
η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα Υγειονομική
Διάταξη.
Πηγή: Alfavita.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου