Τα νέα του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου Διατροφής
«Τα Τρόφιμα και η Διατροφή στα ΜΜΕ»

Και μπορεί η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ο έντυπος και ο
ηλεκτρονικός τύπος να αποτελούν τη νούμερο ένα πηγή πληροφόρησης, ωστόσο οι
ιατρικές πηγές είναι πιο αξιόπιστες καθώς το κοινό εμπιστεύεται περισσότερο
τους επαγγελματίες υγείας και τους διαιτολόγους σε θέματα διατροφής.
Πολλές φορές οι καταναλωτές παίρνουν λάθος μηνύματα, καθώς
είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι που μπορούν να αποδώσουν σωστά την επιστημονική
πληροφορία με τρόπο κατανοητό στο κοινό.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το γεγονός ότι κατά μέσο όρο
μόνο τα μισά άρθρα των εφημερίδων παραθέτουν την πηγή των πληροφοριών τους.
«Τα νέα εργαλεία και η τεχνολογία, η συνεπής ανταλλαγή
μηνυμάτων και η προώθηση θετικών μηνυμάτων θα συμβάλουν στην αξιοπιστία των
πληροφοριών, καθώς τα θετικά μηνύματα ακούγονται περισσότερο και για μεγαλύτερο
χρονικό διάστημα», αναφέρουν οι ομιλητές και συμπληρώνουν «Ωστόσο, πρέπει να
έχουμε κατά νου ότι, δυστυχώς, τα καλά νέα δεν αποτελούν είδηση για τα Μέσα
Ενημέρωσης, ενώ οι αρνητικοί τίτλοι είναι περισσότερο ελκυστικοί».
Το συμπέρασμα; Οι καταναλωτές χρειάζονται αξιόπιστες και
κατανοητές πληροφορίες, βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία. Στα πλαίσια αυτά,
ο ρόλος του επιστήμονα στην επικοινωνία είναι να μεταφράζει την επιστημονική
πληροφορία με γλώσσα φιλική προς τον καταναλωτή.
Νέα από την 4η ημέρα του συνεδρίου
Debate: Υπάρχει σχέση μεταξύ της ζάχαρης και την παχυσαρκία;
Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα για τη σχέση ανάμεσα στην
κατανάλωση ζάχαρης και των υπόλοιπων φυσικών και πρόσθετων σακχάρων στη
διατροφή μας και την παχυσαρκία είναι ανεπαρκή. Μάλιστα, πολλές μελέτες έχουν
καταλήξει ότι η πρόσληψη σακχάρων δεν σχετίζεται με την παχυσαρκία.
Ομοίως, δεν έχει αποδειχθεί ότι η πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί
διαβήτη. Ωστόσο, οι συνήθειες που ευνοούν την εμφάνιση της παχυσαρκίας, όπως
είναι η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας,
ευνοούν και την εμφάνισή του.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, η ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει
μέρος μία υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. «Στην πραγματικότητα, η ζάχαρη
προσθέτει ποικιλία και γεύση στη διατροφή μας, καθώς όταν περιέχεται σε τρόφιμα
όπως το γιαούρτι, τα όξινα φρούτα και τα αφεψήματα τα κάνει πιο ελκυστικά,
συμβάλλοντας έτσι στην πρόσληψη και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών»
ανέφεραν, ενώ παράλληλα τόνισαν: «Δεν υπάρχουν καλά και κακά θρεπτικά
συστατικά, το κλειδί βρίσκεται στην κατανάλωσή τους με μέτρο. Σε αυτά τα
πλαίσια οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν μία ισορροπημένη
διατροφή, που περιέχει ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, σε συνδυασμό
με περισσότερη φυσική δραστηριότητα».
Η φυσική δραστηριότητα δρα προστατευτικά στην εξέλιξη της
νόσου του Alzheimer
Χθες, πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία
αναφορικά με το ρόλο της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη της γνωστικής
δυσλειτουργίας και της νόσου του Alzheimer.
Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι αλλαγές στον τρόπο
ζωής μπορούν να καθυστερήσουν την έναρξη και την εξέλιξη της νόσου Alzheimer.
Μακροχρόνιες μελέτες που παρακολούθησαν για διάστημα πέντε ή επτά χρόνων
έδειξαν ότι τα πολύ δραστήρια άτομα είχαν από 20 έως και 50% χαμηλότερο κίνδυνο
να παρουσιάσουν άνοια, συγκριτικά με τους λιγότερους δραστήριους σωματικά
ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Δρ. Jonatan Ruiz, καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής
και Αθλητισμού, στη Σχολή Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας:
«Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου διευκολύνοντας
τις διαδικασίες αναγέννησης, προσαρμογής, προστασίας του εγκεφάλου, με τη
μεσολάβηση νευροτροφικών παραγόντων». Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς και
δεδομένης της προοδευτικής φύσης αυτής της ασθένειας, η θεραπευτική παρέμβαση,
συμπεριλαμβανομένης της φυσικής δραστηριότητας, θα πρέπει να ξεκινάει όσο το
δυνατόν νωρίτερα στη ζωή του ασθενή.
Το καφέ λίπος προστατεύει από την παχυσαρκία;
Ο καφέ λιπώδης ιστός φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό
ρόλο στο μεταβολισμό, σύμφωνα με την ομιλία που έδωσε χτες ο Jan Nedergaard,
ερευνητής στο Wenner-Gren Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Πιο
συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι:
• Οι
μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν λιγότερο καφέ λίπος στο
σώμα τους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει
την παχυσαρκία.
• Ο καφέ
λιπώδης ιστός μετατρέπει τα τριγλυκερίδια και τη γλυκόζη στο αίμα σε ενέργεια,
γεγονός που το καθιστά ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για την καταπολέμηση του
διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου.
• Δεν
υπάρχουν ακόμη ισχυρά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα
τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά που μπορούν να «ενεργοποιήσουν» τη λειτουργία του
καφέ λιπώδους ιστού και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Νέα από την 3η ημέρα του συνεδρίου
Η παχυσαρκία δεν αντιμετωπίζεται με αυστηρές δίαιτες
Αντίθετα, το «κλειδί» για τη μείωση του σωματικού βάρους
είναι (το) να προσλαμβάνει κανείς από τη διατροφή του λιγότερες θερμίδες από
εκείνες που «καίει» για τη σωματική του δραστηριότητα. Αυτό ήταν ένα από τα
βασικά μηνύματα του Δρ. James O. Hill, Καθηγητή Παιδιατρικής και Διευθυντή του
Κέντρου Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στη χθεσινή
διάλεξη που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή:
• Είναι αδύνατον
να κατανοήσουμε το πώς ρυθμίζεται το σωματικό βάρος, χωρίς να λάβουμε υπόψη
τόσο την πρόσληψη τροφής όσο και τη σωματική δραστηριότητα.
• Το σώμα
μας λειτουργεί καλύτερα σε υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Αν δεν
αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση, δε θα μειωθεί η
παχυσαρκία.
• Δεν
μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας με πολύ αυστηρές
δίαιτες. Το ίδιο το σώμα μας θα αντιδράσει. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να φάει
τόσο λίγο ώστε να «ισοφαρίσει» μία πλήρως καθιστική ζωή.
• Οι
άνθρωποι πρέπει να κάνουν μικρές αλλαγές τόσο στην πρόσληψη θερμίδων όσο και
στη σωματική δραστηριότητα
• Μια μικρή
αλλαγή μπορεί να έχει ένα μεγάλο αποτέλεσμα!
Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ «φυσικών» και «τεχνητών»
γλυκαντικών: όλα υφίστανται τους ίδιους εκτενείς ελέγχους ασφαλείας
Στο συμπόσιο επιβεβαιώθηκε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά
αποτελούν «συμμάχους» σε μία προσπάθεια αδυνατίσματος καθώς συμβάλλουν στη
μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Επίσης, σύμφωνα με την Καθηγήτρια M.
Hetherigton , «τα light τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν ολιγοθερμιδικά
γλυκαντικά υπενθυμίζουν στα άτομα που κάνουν δίαιτα το στόχο τους να χάσουν
βάρος», και σύμφωνα με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας και Διευθυντή του Κέντρου
Δημόσιας Υγείας και Διατροφής του Πανεπιστημίου Michigan, Adam Drewnowski «τα
άτομα που χρησιμοποιούν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες ακολουθούν έναν πιο
υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς τρώνε καλύτερα, ασκούνται περισσότερο και καπνίζουν
λιγότερο»!
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ωστόσο, κέντρισε η ομιλία του
Καθηγητή Βιοχημικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Southampton, Andrew
Renwick. Ο Καθηγητής διέψευσε τους αβάσιμους ισχυρισμούς ότι τα ολιγοθερμιδικά
γλυκαντικά παχαίνουν και ότι δεν είναι ασφαλή και τόνισε ότι «τα ολιγοθερμιδικά
γλυκαντικά είναι τα πιο εκτενώς μελετημένα πρόσθετα τροφίμων στην αλυσίδα
τροφίμων». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πεποίθηση ότι το γλυκαντικό που προέρχεται
από το φυτό στέβια είναι ασφαλές επειδή είναι «φυσικό» και διευκρίνισε ότι
«Ναι, είναι ασφαλές. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλές επειδή είναι «φυσικό» αλλά επειδή
υφίσταται ακριβώς τους ίδιους ελέγχους για την ασφάλειά του που υφίστανται όλες
οι γλυκαντικές ύλες. Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα «φυσικά» και στα
«τεχνητά» γλυκαντικά». Εξάλλου, σύμφωνα με τον Καθηγητή, τα πιο «τοξικά»
συστατικά που γνωρίζει ο άνθρωπος προέρχονται από.. φυτά!
Η μελέτη ISCOLE διερευνά την παιδική παχυσαρκία σε όλο τον
κόσμο
Η παχυσαρκία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε
αναπτυσσόμενες χώρες, εν μέρει εξαιτίας της «εισβολής» του δυτικού τρόπου ζωής,
σύμφωνα με τον Καθηγητή Vincent Onywera του Πανεπιστημίου Kenyatta της Κένυα,
που σήμερα παρουσίασε προκαταρκτικά στοιχεία από τη Διεθνή Μελέτη για την
Παιδική Παχυσαρκία, τον Τρόπο Ζωής και το Περιβάλλον (ISCOLE).
Όσον αφορά την Κένυα συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους
ερευνητές, η καθιστική συμπεριφορά και η παιδική παχυσαρκία έχουν αυξηθεί.
Μάλιστα, τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στα ιδιωτικά σχολεία της Κένυας
ξεπερνούν το 10%, ενώ στα δημόσια σχολεία είναι μικρότερα από 2,5%!
Η διεθνής μελέτη ISCOLE, που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά
ηλικίας 10 ετών σε όλο τον κόσμο, έχει ως στόχο να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα
στα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής και την παιδική παχυσαρκία ανά τον κόσμο. H
μελέτη ISCOLE αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για το πώς η ανάπτυξη του τρόπου
ζωής και οι περιβαλλοντικές και πολιτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της
παχυσαρκίας, μπορούν να προσαρμοστούν στις διαφορετικές κουλτούρες και να
εφαρμοστούν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Νέα από τη 2η μέρα του συνεδρίου
Η Ευρωπαϊκή μελέτη Toybox-Study στο 20ο Διεθνές Συνέδριο
Διατροφής
Ο Δρ. Γιάννης Μανιός, Επίκουρος Καθηγητής του Χαροκοπείου
Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε νεότερα δεδομένα της Ευρωπαϊκής μελέτης
ToyBox-Study σύμφωνα με την οποία:
• 1 στα 5
παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα/ παχύσαρκα.
• Στην
Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όταν τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι
υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αυξάνεται ο κίνδυνος να είναι παχύσαρκα και τα παιδιά
τους.
• Στη Νότια
Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το 56% των γονέων που έχουν
παχύσαρκα παιδιά υποεκτιμούν το βάρος των παιδιών τους.
Για τη μελέτη Τoybox αναφέρθηκε επίσης ότι:
• Ο
καθιστικός τρόπος ζωής και τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αποτελούν
βασικούς παράγοντες για την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά προσχολικής
ηλικίας.
• Στην
Ελλάδα, το 50% των παιδιών πηγαίνει στο νηπιαγωγείο με το αυτοκίνητο και το 37%
με τα πόδια.
• Το 27%
των παιδιών ηλικίας μέχρι 6 ετών στην Ελλάδα έχουν ήδη τηλεόραση στο δωμάτιο
τους, γεγονός που συσχετίζεται με την παχυσαρκία.
• Μόνο το
64% των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα καταναλώνει καθημερινά πρωινό,
ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο μεταξύ των 7 χωρών που μελετήθηκαν.
• Η Ισπανία
και η Ελλάδα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, σημειώνουν
τη χαμηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πιο
συγκεκριμένα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα καταναλώνουν μεγαλύτερη
ποσότητα νερού και γάλακτος την ημέρα.
Οι δύο πλευρές του Ενεργειακού Ισοζυγίου
Για να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία πρέπει να δίνουμε
έμφαση και στις δύο πλευρές του ενεργειακού ισοζυγίου, αφού το σωματικό βάρος
αυξάνεται όταν οι θερμίδες που παίρνουμε μέσω της διατροφής είναι περισσότερες
από τις θερμίδες που δαπανούμε για τη σωματική μας δραστηριότητα. Αυτό είναι
ένα από τα βασικά μηνύματα του σημερινού συμποσίου για το ενεργειακό ισοζύγιο
και τον σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής, στο οποίο ο Gregorio Varela, Καθηγητής
στο Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (CEU) του Σάο Πάολο της Μαδρίτης, ανέφερε
ότι: οι περιβαλλοντικές αλλαγές κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν
οδηγήσει στην αύξηση της καθιστικής ζωής, τη μείωση της σωματικής
δραστηριότητας και την αύξηση της κατανάλωσης θερμιδικά πυκνών τροφίμων καθώς
και μεγαλύτερων μερίδων.
Άλλα «σημεία κλειδιά» του σημερινού συμποσίου είναι τα
ακόλουθα
:
• Το θέμα
της ενεργειακής ισορροπίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοδιάστατα (Dr David
Allison).
• Η αλλαγή
στην πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων) σε όλο τον κόσμο δεν αρκεί για να εξηγήσει
τη διαταραχή στο ενεργειακό ισοζύγιο που συνδέεται με την παχυσαρκία.
• Η
πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων) μειώνεται στην Ισπανία διαρκώς – δεν μειώνεται
όμως και η παχυσαρκία.
• Η
καθιστική ζωή μας «στοιχίζει» 5,3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο και ευθύνεται
για το 6-10% των χρονίων νοσημάτων (John Blundell).
Καινούρια δεδομένα για τη σχέση της ενυδάτωσης με την υγεία
Χτες πραγματοποιήθηκε το συμπόσιο με θέμα «Ενυδάτωση και Υγεία».
Ο ρόλος της ενυδάτωσης στη φυσική δραστηριότητα και την αθλητική απόδοση ήταν
ένα από τα βασικά θέματα του συμποσίου κατά το οποίο αναφέρθηκε ότι:
• Η απώλεια
νερού από το σώμα, εάν είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία
όλων των φυσιολογικών διεργασιών του οργανισμού, τόνισε ο Δρ. Rolald J Maughan,
Καθηγητής Διατροφής Αθλητισμού και Άσκησης του Πανεπιστημίου του Λούβρου. Τα
επίπεδα της αφυδάτωσης στα οποία εμφανίζονται οι δυσμενείς επιπτώσεις
εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων του τρόπου με τον οποίο
προκλήθηκε η αφυδάτωση, του είδους της εργασίας, των περιβαλλοντικών συνθηκών
και των εξατομικευμένων χαρακτηριστικών του κάθε ατόμου.
• Τα νεαρά,
υγιή άτομα είναι πιο ανθεκτικά στις διαταραχές της γνωστικής λειτουργίας
εξαιτίας της αφυδάτωσης, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο επιρρεπείς.
• Οι
εναλλαγές του καιρού κατά τη διάρκεια του χρόνου μπορούν να επηρεάσουν την
ποσότητα νερού και ροφημάτων που καταναλώνονται.
Νέα από την 1η μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Διατροφής
Οι «Ολυμπιακοί Αγώνες» της Διατροφής
Έτσι χαρακτήρισε το 20ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής ο
Πρόεδρός του, Καθηγητής Angel Gil, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο συνέδριο για τη
διατροφή και τα τρόφιμα στον κόσμο που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση για
τις Επιστήμες της Διατροφής (IUNS)Το 20ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής, που φέτος
διοργανώνεται στην Γρανάδα της Ισπανίας «άνοιξε» τις πόρτες του την Κυριακή 15
Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013.
Το συνέδριο θα καλύψει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη
διατροφή και τα τρόφιμα που αφορούν σε πολύ διαφορετικά πεδία, από τη βασική
και την κλινική διατροφή, και τις πολιτικές υγείας που αφορούν στη διατροφή,
μέχρι την πρόληψη των μη μεταδιδόμενων χρόνιων νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, ο
διαβήτης, ο καρκίνος και μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως η χρόνια
αναπνευστική πνευμονοπάθεια.
Στην τελετή έναρξης που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των
ειδικών ο . Γενικός Γραμματέας Υγείας του Ισπανικού Υπουργείου Υγείας,
Κοινωνικών Υπηρεσιών και Ισότητας και Πρόεδρoς του Ισπανικού Οργανισμού
Ασφάλειας Τροφίμων και Διατροφής (AESAN) Pilar Farjas τόνισε τη σοβαρότητα των
μη μεταδοτικών νοσημάτων, αναφέροντας «Η πρόληψη της παχυσαρκίας και η
αντιστροφή της ανοδικής της πορείας είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις
που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της δημόσιας υγείας».
Μία από τις ενδιαφέρουσες διαλέξεις που πραγματοποιήθηκε
σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου 2013, αφορά στον αντίκτυπο της μικροχλωρίδας του εντέρου
στις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με την
καθηγήτρια Nathalie M. Delzenne φαίνεται ότι η σύνθεση της μικροχλωρίδας του
εντέρου διαφέρει ανάμεσα σε παχύσαρκα, φυσιολογικού βάρους, διαβητικά και μη
άτομα. Μάλιστα, ορισμένες αλλαγές στη βακτηριακή μικροχλωρίδα συσχετίζονται
ξεκάθαρα με μείωση της φλεγμονής, ενώ κάποιες άλλες με τη βελτίωση του λιπώδους
ιστού και των μεταβολικών μεταβολών.
πηγή:nutrimed.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου