Αξιολόγηση τυριών..

Ο μέσος όρος κατανάλωσης τυριού ανά άτομο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της  Ε.Ε. είναι 25 κιλά το χρόνο από τα οποία το 50% φέτα.
Παραθέτουμε παρακάτω τη διατροφική αξία από συνηθισμένα ελλη
νικά και ξένα τυριά και τα γενικά μας συμπεράσματα.  

Ελληνικά Τυριά
Διατροφική Αξία ανά 30 γρ.

Ανθότυρο Ηπείρου: Θερμίδες: 68, Πρωτεΐνη: 4,4 gr., Λιπαρά: 5 gr., Ασβέστιο: 71 mg
Ανθότυρο Κρήτης: Θερμίδες: 54, Πρωτεΐνη: 3,5 gr., Λιπαρά: 4,2 gr., Ασβέστιο: 60 mg
Ανθότυρο Μακεδονίας: Θερμίδες: 53, Πρωτεΐνη: 3,4 gr., Λιπαρά: 4 gr., Ασβέστιο: 55 mg
Γραβιέρα Κρήτης: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 267 mg
Γραβιέρα Νάξου: Θερμίδες: 123, Πρωτεΐνη: 8,8 gr., Λιπαρά: 9,7 gr., Ασβέστιο: 338 mg
Κασέρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 113, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 9 gr., Ασβέστιο: 267 mg
Κασέρι Νήσων Αιγαίου: Θερμίδες: 88, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 6,4 gr., Ασβέστιο: 270 mg
Κασέρι Ηπείρου: Θερμίδες: 110, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 8,9 gr., Ασβέστιο: 272 mg
Κεφαλογραβιέρα Ηπείρου: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 7,2 gr., Λιπαρά: 8,1 gr., Ασβέστιο: 300 mg...
Κεφαλογραβιέρα Πελοποννήσου: Θερμίδες: 104, Πρωτεΐνη: 8,1 gr., Λιπαρά: 8 gr., Ασβέστιο: 334 mg
Κεφαλογραβιέρα Στερεάς Ελλάδας: Θερμίδες: 122, Πρωτεΐνη: 7,6 gr., Λιπαρά: 10 gr., Ασβέστιο: 278 mg
Κεφαλοτύρι Ηπείρου: Θερμίδες: 81, Πρωτεΐνη: 7,7 gr., Λιπαρά: 5,5 gr., Ασβέστιο: 309 mg
Κεφαλοτύρι Κρήτης: Θερμίδες: 103, Πρωτεΐνη: 8,9 gr., Λιπαρά: 7,5 gr. , Ασβέστιο: 442 mg
Κεφαλοτύρι Μακεδονίας: Θερμίδες: 121, Πρωτεΐνη: 7,7gr., Λιπαρά: 10 gr. , Ασβέστιο: 373 mg
Μυζήθρα Θεσσαλίας: Θερμίδες: 46, Πρωτεΐνη: 4,3 gr., Λιπαρά: 2,7 gr., Ασβέστιο: 162 mg
Μυζήθρα Κρήτης: Θερμίδες: 61, Πρωτεΐνη: 3,5 gr., Λιπαρά: 4,8 gr., Ασβέστιο: 71 mg
Μυζήθρα Μακεδονίας: Θερμίδες: 55, Πρωτεΐνη: 4,8 gr., Λιπαρά: 3,7 gr., Ασβέστιο: 54 mg
Τελεμές Θεσσαλίας: Θερμίδες: 89, Πρωτεΐνη: 5 gr., Λιπαρά: 7,6 gr., Ασβέστιο: 98 mg
Τελεμές Θράκης: Θερμίδες: 86, Πρωτεΐνη: 4,6 gr., Λιπαρά: 7,3 gr., Ασβέστιο: 97 mg
Τελεμές Μακεδονίας: Θερμίδες: 77, Πρωτεΐνη: 4,5 gr., Λιπαρά: 6,5 gr., Ασβέστιο: 76 mg
Φέτα Ηπείρου: Θερμίδες: 78, Πρωτεΐνη: 5,4 gr., Λιπαρά: 6,3 gr., Ασβέστιο: 141 mg
Φέτα Θεσσαλίας: Θερμίδες: 89, Πρωτεΐνη: 5,2 gr., Λιπαρά: 7,5 gr., Ασβέστιο: 126 mg
Φέτα Μακεδονίας: Θερμίδες: 83, Πρωτεΐνη: 4,9 gr., Λιπαρά: 7 gr., Ασβέστιο: 129 mg
Φέτα Πελοποννήσου: Θερμίδες: 83, Πρωτεΐνη: 5,5 gr., Λιπαρά: 6,8 gr., Ασβέστιο: 294 mg
Φέτα Στερεάς Ελλάδας: Θερμίδες: 90, Πρωτεΐνη: 5,5 gr., Λιπαρά: 7,5 gr., Ασβέστιο: 150 mg

Τυριά μη ελληνικής παραγωγής

Τσένταρ: Θερμίδες: 121, Πρωτεΐνη: 7,4 gr., Λιπαρά: 9,9 gr., Ασβέστιο: 216 mg
Παρμεζάνα: Θερμίδες: 118, Πρωτεΐνη: 10,7 gr., Λιπαρά: 7,7 gr., Ασβέστιο: 355 mg
Ένταμ: Θερμίδες: 101, Πρωτεΐνη: 7,1 gr., Λιπαρά: 7,9 gr., Ασβέστιο: 207 mg
Έμενταλ: Θερμίδες: 114, Πρωτεΐνη: 8 gr., Λιπαρά: 8,3 gr., Ασβέστιο: 237 mg
Γκούντα: Θερμίδες: 106, Πρωτεΐνη: 7,5 gr., Λιπαρά: 8,2 gr., Ασβέστιο: 210 mg
Ροκφόρ: Θερμίδες: 111, Πρωτεΐνη: 6,5 gr., Λιπαρά: 9,2 gr., Ασβέστιο: 198 mg
Μοτσαρέλα: Θερμίδες: 90, Πρωτεΐνη: 6,6 gr., Λιπαρά: 6,7 gr., Ασβέστιο: 152 mg

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Περισσότερες Θερμίδες..

Ελληνικό Τυρί: Γραβιέρα Νάξου
Ξένο Τυρί: Τσένταρ

Λιγότερες Θερμίδες..

Ελληνικό Τυρί: Μυζήθρα Θεσσαλίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα

Περισσότερο Λίπος...

Ελληνικό Τυρί: Κεφαλοτύρι Μακεδονίας
Ξένο Τυρί: Τσένταρ

Λιγότερο Λίπος..

Ελληνικό Τυρί:Μυζήθρα Θεσσαλίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα

Περισσότερο Ασβέστιο..

Ελληνικό Τυρί: Κεφαλοτύρι Κρήτης
Ξένο Τυρί: Παρμεζάνα

Λιγότερο Ασβέστιο..

Ελληνικό Τυρί: Μυζήθρα Μακεδονίας
Ξένο Τυρί: Μοτσαρέλα



- Ιστοσελίδα της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής που ανήκει στον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

- Πίνακες διατροφικής αξίας των τυριών.

πηγή:diaitologias.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις